Voedselveiligheid


EP wil nanodeeltjes op voedseletiket

Geplaatst op: 12-03-2014 door: Redactie

STRAATSBURG, 12 maart - “Goedgekeurde additieven die aan voedsel worden toegevoegd in de vorm van nanodeeltjes, moeten op het etiket vermeld worden. Mensen moeten wel weten wat ze op hun bord krijgen,” zegt Europarlementariër Kartika Liotard.

Een meerderheid van het Europees Parlement stemde vandaag vóór een voorstel om technisch vervaardigde nanomaterialen die in voedselproducten verwerkt worden, verplicht op de lijst van ingrediënten te vermelden met de aanduiding ‘nano’.

Nanodeeltjes, die slechts een miljardste meter groot zijn, worden door voedselproducenten aan producten toegevoegd als additief, om ze bijvoorbeeld langer houdbaar te maken. Ook kunnen de deeltjes als smaakverbeteraar worden gebruikt. Over de veiligheid van nanomaterialen in voedsel bestaat echter nog twijfel.


« Lees verder »Gezond eten blijft moeilijk door misleidend etiket

Geplaatst op: 11-11-2013 door: Kartika Liotard

Wist je dat in Special K 'dieetcornflakes' twee keer zoveel suiker zit als in normale cornflakes? En dat je om af te vallen beter een boterham voor je ontbijt kunt nemen? Niet? Dat is precies wat Kellogs en veel andere voedselfabrikanten willen.

Veel mensen vertrouwen op de gezonde -of ongezonde- uitstraling die een product heeft. De keuze voor een bepaald product wordt vaak binnen een paar seconden gemaakt. Grammen suiker en vet vergelijken met behulp van ingewikkelde tabellen is aan menigeen niet besteed. Toch is er een systeem waarmee je makkelijk en snel kunt kiezen voor een zak cornflakes met veel óf weinig suiker, vet, zout of calorieën. En Engeland heeft dit systeem.


« Lees verder »EU gaat 3-MCPD verder onderzoeken

Geplaatst op: 28-10-2013 door: Redactie

BRUSSEL, 28 oktober - De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA gaat op korte termijn onderzoek doen naar de risico’s van de kankerverwekkende stof 3-MCPD, die onder andere blijkt voor te komen in margarine, plantaardige oliën, vetten en babymelk. Dat heeft de Europese Commissie verklaard, naar aanleiding van vragen van onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

Behalve een risicoanalyse door EFSA, start eind 2013 ook een controleprogramma om na te gaan hoeveel 3-MCPD er in margarine en andere voedingsmiddelen zit. “Pas als het volledige onderzoek klaar is, zal de Commissie overwegen of het vaststellen van maximumgehalten voor 3-MCPD in bepaalde voedingsmiddelen wenselijk is,” aldus Eurocommissaris Borg (Volksgezondheid).


« Lees verder »"Gif in margarine beperken"

Geplaatst op: 01-10-2013 door: Redactie

BRUSSEL, 1 oktober 2013 - Het dagelijkse
EU-bestuur moet snel actie ondernemen, nu blijkt dat peuters, kinderen en ouderen kans lopen om teveel van de kankerverwekkende stof 3-MCPD binnen te krijgen. Dat vindt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

Donderdag bleek uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) dat vooral margarine en vergelijkbare vetproducten bijdragen aan een te hoge inname van 3-MCPD.

3-MCPD is een stof die voorkomt in vet of producten met een hoog vetgehalte. EFSA stelt vast dat acht van 64 onderzochte groepen teveel 3-MCPD per kilogram lichaamsgewicht binnenkregen. Het gaat daarbij om peuters, kinderen, en ouderen. Volwassenen blijven in alle onderzochte gevallen onder de veiligheidslimiet van 2 microgram per kilogram lichaamsgewicht, per dag.


« Lees verder »'EU-normen voor landbouwgif op groente en fruit opnieuw bekijken'

Geplaatst op: 10-09-2013 door: Redactie

STRAATSBURG, 10 september - De EU-veiligheidsnormen voor resten landbouwgif op groente en fruit moeten opnieuw worden bekeken. Dat stelt Europarlementariër Kartika Liotard in schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Aanleiding vormt een nieuw onderzoek van Milieudefensie en Foodwatch, dat aantoont dat resten van landbouwgif een gezondheidsrisico kunnen vormen, zelfs als aan wettelijke normen voldaan wordt.

Liotard wijst erop dat de huidige normen volgens het onderzoek in strijd zijn met het wettelijke beginsel dat bestrijdingsmiddelen die op de markt komen niet schadelijk mogen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren of het milieu. “Als een onafhankelijk onderzoek wijst op gezondheidsrisico’s, dan moet de Europese Commissie dit serieus nemen,” benadrukt Liotard.


« Lees verder »'Te veel bestrijdingsmiddelen op groente en fruit'

Geplaatst op: 10-09-2013 door: Redactie

HILVERSUM, 9 september 2013 - Uit onderzoek van Milieudefensie en Foodwatch, blijkt dat op groente en fruit vaak te veel bestrijdingsmiddelen achterblijven. Zelfs als fruit en groente voldoen aan de wet, kan er een gezondheidsrisico zijn. De wettelijke normen zouden daarom strenger moeten, met het oog op de volksgezondheid. Kartika Liotard reageert in TROS Radar op het onderzoek van milieudefensie.

De Europarlementariër gaat de kwestie deze week aankaarten bij de Europese Commissie. Die is bevoegd om de veiligheidsnormen te verbeteren. Meer hierover volgt.

 


« Lees verder »Europese vragen over Chinese en Taiwanese loodrijst

Geplaatst op: 15-04-2013 door: Redactie

STRAATSBURG, 15 april - Europarlementariër Kartika Liotard heeft vandaag in Straatsburg schriftelijke vragen gesteld over Chinese en Taiwanese rijst met sterk verhoogde loodconcentraties. De loodrijst werd onlangs aangetroffen in verschillende winkels in Amerika. Liotard wil uitsluiten dat ook in Europa vervuilde rijst in de winkel ligt.

Het Amerikaanse vakblad 'Journal of Environmental Science en Health' onderzocht recentelijk Chinese en Taiwanese importrijst uit verschillende Amerikaanse winkels. Die bleek veel te veel lood te bevatten. Volwassenen zouden bij consumptie van de rijst twintig tot veertig maal zoveel lood binnenkrijgen als toegestaan.


« Lees verder »Italië en Frankrijk beperken mogelijk aspartaamgebruik

Geplaatst op: 11-04-2013 door: Redactie
  • "Ook Nederland moet gebruik aspartaam inperken"

Brussel, 11 april - Nederland moet zelfstandig het gebruik van zoetstof aspartaam beperken. Zowel Italië als Frankrijk vertrouwen de zoetstof niet langer en overwegen het gebruik van aspartaam drastisch in te perken, zo werd dinsdag bekend. "Ook Nederland moet niet blindelings vertrouwen op het Europese oordeel over de zoetstof," zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

In een brief aan minister Schippers (Voedselveiligheid) roept Liotard Nederland op om de veiligheid en de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van aspartaam zelfstandig te evalueren en het gebruik eventueel te beperken. "Het is onverstandig om nog langer te wachten op een beslissing uit Brussel," zegt Liotard.


« Lees verder »Franse voedselwarenautoriteit wantrouwt aspartaam

Geplaatst op: 28-03-2013 door: Redactie

BRUSSEL, 27 maart - Opnieuw is er twijfel ontstaan over de veiligheid van de veelgebruikte zoetstof aspartaam. Nadat Europarlementariër Kartika Liotard in januari al vraagtekens zette bij het op de markt houden van aspartaam, is nu ook de Franse voedselwarenautoriteit Anses kritisch op de veilig verklaarde zoetstof. Aspartaam zou voor misvorming van ongeboren baby´s en aanvallen kunnen zorgen, aldus Anses.

De Europese Voedselwarenautoriteit, EFSA, startte vorig jaar met een herbeoordeling van zoetstof aspartaam. Dit gebeurde op voortdurend aandringen van het Europees Parlement. "Er zijn veel onderzoeken die erop wijzen dat aspartaam schadelijk is voor de gezondheid. Naar die studies is nooit serieus gekeken," zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard. 


« Lees verder »Onveilig Amerikaans paardenvlees naar Europa

Geplaatst op: 19-03-2013 door: Redactie

BRUSSEL, 19 MAART - Tonnen onveilig paardenvlees uit de VS worden jaarlijks naar de EU geëxporteerd via Mexico en Canada. Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard eist een importstop.

“Amerikaanse paarden worden niet gefokt voor voedseldoeleinden, omdat Amerikanen geen paardenvlees eten. De paarden krijgen daardoor allerlei medicatie toegediend, waaronder fenylbutazon,” zegt Liotard.

Toch ligt er vlees van Amerikaanse paarden in Europa in de winkel. “Uiteindelijk worden veel paarden uit de VS overgebracht naar Mexico en Canada, waar ze alsnog worden geslacht. Vervolgens wordt het vervuilde vlees geëxporteerd naar de EU. Twintig procent van het paardenvlees in de EU is van Amerikaanse afkomst,” zegt Liotard.


« Lees verder »Volgende pagina